Útkereső

Spontán feltörekvő gondolatok a magyar valóságról

2015. máj 18.

A bevándorlás réme

írta: furbe
A bevándorlás réme

Hetek óta egy agyrém kergeti az értelmesen gondolkodni hajlandó magyar lakosságot. Hűn "szeretett" Viktátorunk bedobta a köztudatba a bevándorlók álproblémáját. Ennek rengeteg vetülete van, s nem szeretnék azon a részén rugózni, amit mindenki tud (nem igazán nagy tétel a költségvetésben, nem népáradat, javarészt továbbmennek és az emberi szolidaritás része).

Inkább arról szeretnék beszélni, miért félünk azoktól, akik idejönnek. Mindjárt mutatok egy húsba vágó idézetet, ami számomra ezt az egész kérdéskört a helyére tette, de mutatnék egy olyan vetületet, ami a fő hírportálokon nem kerül elő.

Pár hete nagy fölhördülést okozott, hogy a 9. kerületi Kurdisztán büfé tulajdonosát és családját ki akarják toloncolni az ...

Tovább Szólj hozzá

2015. máj 11.

Az önállóságunk visszaszerzése

írta: furbe
Az önállóságunk visszaszerzése

Az államszocializmus idejét idéző módszerekkel akar az állami bürokrácián keresztül mind nagyobb befolyást az életünkre a Fidesz esztelen törvénygyára:

  • A társadalmi felelősségvállalás elvét megalázó egy kulcsos adórendszer
  • Totálisan szétvert közegészségügyi rendszer
  • Hazug, és az állam egyeduralkodásához vezető "rezsicsökkentés" (kiadások későbbre ütemezése)
  • A devizahitelezés miatt totálisan eladósodott családok adósságának végleges bebetonozás (=forintosítás)
  • A vasárnapi zárva tartás, ami ellen semmilyen ép-ész-érv nem lehet ellenvetés(=aki mást mond, az hülye)
  • A KLIK (iskolafenntartó mamut) totális egyértelmű impotenciája.
  • A kötelező hittanoktatás bevezetése, mely az agymosás szándékának ...
Tovább Szólj hozzá

orbán függetlenség Fidesz Simicska minőségi változás

2015. feb 10.

Vagyonokat elkobozni?

írta: furbe
Vagyonokat elkobozni?

Időről időre felmerül a gondolat, hogy a túl nagy vagyonokat meg kell adóztatni, el kell venni. Ez mostanság még erőteljesebb igény, hisz az elmúlt négy évben olyan mértékben ment a nagyüzemi szabad rablás, mely már az edzettebb gyomrú honfitársaink hasát is kezdi megülni.

Azt azért ne feledjük, hogy volt már ilyen jelenség a történelemben. De annak soha sem volt jó vége. Gondoljunk akár a kommunista rendszerekre, akár a nemzeti-szocialista időszakra. De ettől még létező igény, és valahol én is jogosnak érzem, hogy a drasztikus jövedelmi és vagyonbeli eltérések nem viszik előre a világot. A szociológusok kimutatták, hogy a pénz egy szinten túl nem boldogít. De ma Magyarországon ez nagyon kevesekre igaz.Most az látszódik, hogy ...

Tovább Szólj hozzá

választás igazságtalanság erőszakmentesség Fidesz egyéni felelőség

2015. feb 06.

Orbán és Simicska háborúja

írta: furbe
Orbán és Simicska háborúja

orban-simicska-360x210.jpgElszabadult a pokol Orbán és Simicska után. Ugyan káromkodásnak hat, de a 2006 nyári elkúrás után a gecci is a nyakunkba folyt. Ez a mai magyar közéletünk, nem feltétlen ok nélkül elborult agyú emberek befolyásolják a jövőnket, akiben annyi harag és idegesség van, mint az elmegyógyintézet zártosztályán. 

Nem állítom, hogy Simicska haragja ok nélküli, s azt sem, hogy én normálisabban viselkednék (sőt!). De azt azért lássuk be, hogy az én pici blogom káromkodós egy mondata medvesajtban a brummogás ahhoz képest, amivel a mai nap tele prüszkölte Simicska Lajos a magyar médiát. És a várható hatása is nagyjából így viszonyul hozzá.

Hogyan emelkedhetünk felül a Fidesz belharcainak hatásain?

Aki most nem hiszi el, hogy ...

Tovább Szólj hozzá

orbán függetlenség Simicska minőségi változás

2014. nov 04.

7. Értékek megőrzése

írta: furbe
7. Értékek megőrzése

Az elmúlt négy évben felerősödött az a folyamat, ami folyamatosan jellemzi a világot. Értékek elvesznek, átalakulnak és újak születnek. Ezzel nem is lenne baj, ha a mindennapi élet minősége nem változna ettől egyre inkább elviselhetetlenné. Senki nem sír azért, mert a szüzen férjhez menni ma már nem társadalmi elvárás.

Ami viszont most történik, az tudatos rombolás. Az emberek biztonságérzetét, joghoz való viszonyulásukat rombolták szét először. Aztán jött a hazugság terápia, amire már szinte mindenki immúnissá vált. Majd elkezdődött ennek kapcsán a logikus gondolkodás és érték ítélet aláásása, a közoktatás szétrombolása, s a társadalmi szolidaritás felrúgása. 

Az amerikai kitiltások kapcsán pedig a morál és ...

Tovább Szólj hozzá

2014. okt 30.

6. Belső kihívások

írta: furbe
6. Belső kihívások

A blog eddigi részéből nagyon az látszik, hogy a megoldás valami olyasmi, ami egyáltalán nem járt utat követi, nem a mai szokványos mintákat használja, hanem valami teljesen új a ma emberének.

A feladat viszont attól csalafinta, hogy nem is ugyan arról beszélünk. Mármint amivel én el tudom érni azt, hogy túllépve a félelmen, függetlenül az aktuális rendszertől felépítsem a saját önálló életem, az nem lehet ugyan az, mint bárki másé. Mert a valódi erő a sokféleségben az egyediségben és a saját helyzetünk és képességein kihasználásából származik.

Nem elég, hogy innentől a széllel szemben megy az út hegymenetben a bozóton át, de még nem is lehet pontosan ugyan olyan, mint bárki másé. Ehhez hatalmas belső erő és ...

Tovább Szólj hozzá

függetlenség szocik Fidesz egyéni felelőség

2014. okt 28.

5. Az egyén kihívásai

írta: furbe
5. Az egyén kihívásai

Az elmúlt pár napban körbejártam, hogy a jelen állapotok megváltoztatása az egyéni átalakulások függvénye, melynek legfőbb ismérve, hogy a mai társadalmi szöveten túl kell lépni.

Ha közelebbről megvizsgáljuk a jelen helyzeteket, akkor hamar eszünkbe ötlik a régi igazság, miszerint minden változik és minden ugyan az marad. Ha megnézzük a társadalmakat, szinte mindig volt egy réteg, mely a közt el akarta nyomni, s ennek egyetlen hathatós eszköze volt, a félelem.

Ha képesek vagyunk ezen valami képen túllépni, s a félelmeink által vezérelt cselekvés helyett más alapokon újjá alkotni a jelen valóságunk (amire nagyszerű példát láthattunk ma este is több magyar város utcáján), akkor bármi legyen is a pillanatnyi helyzet, nyerésre ...

Tovább Szólj hozzá

választás függetlenség igazságtalanság mindennapi élet

2014. okt 27.

4. Észt közigazgatás példája

írta: furbe
4. Észt közigazgatás példája

Több felé emlegetik az észt példát az internetadó bevezetése kapcsán. Én azt gondolom, hogy önmagában az internet használata nem old meg semmit.
Az észt példában számomra az az igazán megkapó, hogy volt egy régi módszer (a szovjet rendszertől való függés), amit egy az egyben kihajítottak, az összes emberrel együtt, aki annak kiszolgálásban részt vett, és valami teljesen újat hoztak létre. És egyébként haladva a kor igényeivel, az internetet használták ehhez a megújuláshoz.

Ahhoz, hogy a honi állapotokat megváltoztathassuk, nagyjából ugyan ezt kell csinálni. Az egyén szintjén ki kell lépni a mai rendszer hatósugara alól, s önállóan a saját lábunkra kell állni. Aki bármilyen módon függ a honi politikai hatalomtól, az ...

Tovább Szólj hozzá

függetlenség passzív ellenállás mindennapi élet erőszakmentesség Sallai Róbert Benedek egyéni felelőség minőségi változás

2014. okt 26.

3. Az internetadó elleni tüntetés margójára

írta: furbe
3. Az internetadó elleni tüntetés margójára

Aki az elmúlt évek utcai megmozdulásait figyelemmel kísérte, az ma részben semmi újat nem tapasztalt, részben viszont a stratégiák szintjén változást tapasztalhatott. A Millás rendezvényektől eltérően a tömeg most mozgott a városban, a szélsőjobboldaliak nem tömbben támadtak, hanem beszivárogtak, s a létszámból és a résztvevők összetételéből láthatóan a témaválasztás is sikeres volt (nem úgy, mint a csütörtöki tüntetésen).

Az egyértelműen látszik, hogy 2014. vizitdíját internet-adónak hívják. A hírközlési vállaltatok körében ismert statisztika, hogy a TV szolgáltatás hibájának bejelentése egy-két nap elteltével megtörténik. Evvel szemben a  (mobil)telefon hibájának bejelentése egy-két órán belül, míg  az ...

Tovább Szólj hozzá

orbán passzív ellenállás internetadó minőségi változás

2014. okt 25.

2. Első lépés

írta: furbe
2. Első lépés

A Helyzetelemzésből kitűnt, hogy a honi helyzet megoldása nem nagyívű megmozdulásokon múlik, hanem az egyes emberek életének megváltozása révén. Ennek egy sarkalatos pontja az életszemlélet, mely minden közösségben sokrétű és egyedi sajátságok összességeként jön létre, de azért léteznek jellegzetes, sokak által használt megközelítések. Ennek érzékletes példája magyar ember kiábrándultsága, tanult tehetetlensége és a változást másoktól váró passzivitása.

Mitől várható a magyar életszemlélet megváltozása?

Ez sem bonyolult. Helyet kell hozzá biztosítani az életünkben. Tehát ha érzéskeljük a változás szükségességét, akkor helyet kell neki biztosítani. 

Ennek viszont az az ára, hogy feladjuk a régi ...

Tovább Szólj hozzá

süti beállítások módosítása