2014. okt 26.

3. Az internetadó elleni tüntetés margójára

írta: furbe
3. Az internetadó elleni tüntetés margójára

Aki az elmúlt évek utcai megmozdulásait figyelemmel kísérte, az ma részben semmi újat nem tapasztalt, részben viszont a stratégiák szintjén változást tapasztalhatott. A Millás rendezvényektől eltérően a tömeg most mozgott a városban, a szélsőjobboldaliak nem tömbben támadtak, hanem beszivárogtak, s a létszámból és a résztvevők összetételéből láthatóan a témaválasztás is sikeres volt (nem úgy, mint a csütörtöki tüntetésen).

Az egyértelműen látszik, hogy 2014. vizitdíját internet-adónak hívják. A hírközlési vállaltatok körében ismert statisztika, hogy a TV szolgáltatás hibájának bejelentése egy-két nap elteltével megtörténik. Evvel szemben a (mobil)telefon hibájának bejelentése egy-két órán belül, míg az internet szolgáltatás hibájának bejelentése egy-két perc után bekövetkezik. A ma emberének az internet sokkal fontosabb, mint az oly sokat kárhoztatott TV, vagy az embertől elválaszthatatlan telefon. 

Ami ezen blog szempontjából igazán fontos, hogyan tudja az internet a honi viszonyok megváltozását elősegíteni.

Hogyan segítheti az internet a hazai állapotok javulását

Ezen elsőre szerintem nem is érdemes eltöprengeni. Az internet, ezen belül a facebook a közösségépítés elsődleges eleme. Ez az internetadó kapcsán jól látszik. majd 300 ezer ember kapcsolódott össze 3-4 nap alatt a semmiből, mert volt egy közös ügy.

Másodjára viszont igen is érdemes ezt megvizsgálni. Én a tüntin beszélgettem jó pár emberrel. Ultrákkal, zöld politikussal, informatikussal, és egyetemi tanársegéddel is. Kérdés, ezek mennyire voltak minőségiek. Tartok tőle, hogy nem igazán. Ami minket összehozott, egyszerre, egy térbe, az egy tiltakozás egy törvénytervezet ellen. A valódi viszont az lenne, ha valami közös eszme mellett állnánk ki. 

Erre a Milla tündöklése és eltűnése igazán szép példát mutat. Sikk volt rá kimenni. Ma ugyan ezek az emberek már szinte senkit nem tudnak megmozgatni. Habár a mai est szervezői közt volt pár ismerős arc. 

A jelen helyzet válságát az jelenti, hogy az orbáni világképpel szemben nincs alternatíva. A le kell győzni a gonosz Orbán Viktort nem igazi hívó szó, nem lehet hozzá igazodni. Meg kell találni, s ki kell munkálni azt a világképet, ami mentén megújulhat az ország, amihez tud igazodni mindenki, aki nem az uram-bátyám, a káosz és a kitúrom a másikat szemléletek közül akar választani, hogy ellenségeskedhessen egy jót. 

Az erő mindig is a sokféleségben van, mert az a gyorsan változó világhoz mindig tud egy gyors és rugalmas választ adni. De a sokféleség csak akkor tud egymással együtt működni, ha felismeri egymásban a hasonlóságokat is. Ahol egyformák vagyunk, ott erősek leszünk; ahol sokfélék, ott gazdagok.

Ez hiányzott az összefogás kapcsán. Csak egy közös pont volt, a görcsös Orbán-ellenesség. De ez nem hogy a győzelemhez, de a kétharmad megakadályozásához is kevés volt. Lett helyette egy amorf egyen massza, ami senkinek sem kellett igazából, mert nem valódi értékeket képviselt, csupán pillanatnyi túlélésnek volt a kiszolgálója. Mert az ilyen helyzetben hiányzik az összhang.

A vérrel-verejtékkel kiharcolt kompromisszumok nem eredményeznek egy dinamikus együttműködést, melyben mindenki él és élni hagy. Ebből egy merev keretek által meghatározott mozgástér jön létre, mely semmiben sem különbözik a jobboldal egy zászlóhoz igazodó, hierarchikus hatalomkoncentrációjától.

Ez a feladat viszont nagyon nem egyszerű, szembe kell menni az árral. S nem kicsit, nagyon. Valódi emberi kapcsolatokat kell kiépíteni, s kölcsönös bizalmat kiépítve mások fele, támogatnunk kell egymást. Ez a legtöbb esetben akkor következik be, ha az egyének önös egója félreáll, s az emberek belsőjéből jönnek létre a kapcsolódások. Ez a rohanó világ Göddeli kihívása. 

Változás

A fent vázolt összefogás fő katalizátora a közös megpróbáltatások leküzdése. Van jócskán ilyen, csak a mindennapok során a legtöbb mellett elmegyünk ma már. Érzékenyebbé kell válnunk, s kiállni az alapértékeinkért.

Sokan csak azt tudják elfogadni, ha minden tökéletes, és minden szinten minden egybeesik. Ma már olyan szinten szét vannak zuhanva a dolgaink, hogy ideje a mesei tökéletességet feladva az élhető dolgokat megbecsülni. A dolgok nem lesznek sosem tökéletesek. De ha valami élhető és reálisan felvállalható, az már bőven jó a jelen ponthoz képest. Természetesen a mércét normális magaslatokban kell tartani, az ez is jó lesz szemlélet nem elfogadható.

Útjelzőtábla

Az internet tárházában rengeteg minden van, abból bizony érdemes és szükséges is válogatni. Keressük az értékesebb tartalmakat, és mellőzzük a 89. cuki kiskutya posztolását. Van mit megosztani azon kívül is. 

Lehetünk tudatában annak, hogy mit választunk. Értékeket közvetítünk, vagy hullócsillag életű pillanatnyi jó érzéseket. A gazdagság a szemünk előtt van, dől be az életünkbe az internet információ-áradatán át. Kérdés, mit választunk. A minőségi változások apró dolgokon múlnak. És most minőségi változás a cél, ami nem a nagy dolgok függvénye.

Mint ma este is látszott. Pár apró változtatás, és az értelmetlen rendőrségi fogócska elmaradt. Csak mert a rendőrség vezetői mást választottak. A passzív ellenállás és a hideg megtette a hatását. És ez az, ami 170 éve is működött, ez volt Deák legyőzhetetlen taktikája. Talán a mostani helyzetet is ez oldhatja fel. 

Szólj hozzá

orbán passzív ellenállás internetadó minőségi változás